2021-01-16 10:30:37• hírek • Bede Emőke

A tanügyi alkalmazottaknak még a fele sem oltatná be magát. Mutatjuk a megyei adatokat

Képünk illusztráció. Fotó: presidency.ro
Képünk illusztráció. Fotó: presidency.ro

A tanügyminisztérium pénteki közleménye szerint január 15-éig 167.977 tanügyi alkalmazott (tanárok és a tanintézmények kisegítő személyzete) jelezte, hogy hajlandó beoltatni magát a koronavírus elleni vakcinával. Az oltásra jelentkezők közül 131.962 személy az alap- és középkofú oktatásban, 36.015 személy pedig a felsőfokú oktatásban dolgozik.

Az edupedu.ro által közzétett adatok szerint az iskolai oktatásban dolgozó 292.872 alkalmazottnak mindössze a 45,06 százaléka jelezte, hogy hajlandó beoltatni magát, a felsőoktatási rendszer közel 60 ezer alkalmazottja körében azonban ez az arány már most, a konzultáció első szakaszában elérte a 59,64 százalékot. A szaktárca ugyanakkor közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a pedagógusok megkérdezése a vakáció időszakára esett, ezért sokan nem válaszoltak sem igennel, se nemmel, melynek okán február elsejéig meghosszabbítják a beoltási szándékra vonatkozó tanári nyilatkozattételek határidejét.


Megyei adatokat is közöltek

A tanfelügyelőségek által továbbított jelentések alapján a minisztérium megyei bontásban is közölte az oltásra igent mondó tanügyi alkalmazottak arányát. A dokumentum szerint Szatmár megyében az alap- és középfokú oktatási szinten dolgozó 5.197 alkalmazott közül az első konzultáció során mindösszesen csak 2.280-an jelezték azon szándékukat, hogy élnének az oltás adta lehetőséggel. Ez egyelőre 43,87 százalékos hajlandóságot jelent, viszont ebből még nem következik az, hogy a fennmaradó közel 60 százalék kategorikusan elutasította volna az oltást, hiszen a mérleg ezen tányérjában még szerepelnek azok is, akik egyelőre nem adtak választ a kérdésre.


Fontos azonban kiemelni, hogy a fentebb említett százalékos arány kiszámításakor a tanfelügyelőség nem csak a tanárok válaszait összesítette, hanem azokét is, akik nem pedagógusként vállalnak szerepet az oktatási rendszerben. Az oktatási minisztérium által közreadott táblázatban azonban elérhetőek a kifejezetten a tanári állományra vonatkozó adatok is: Szatmár megyében az oltásra jelentkező pedagógusok száma 1.716, mely a teljes tanári gárda mintegy 45,19 százalékának felel meg.


Ami a szomszédos megyéket illeti, Biharban az alap- és középfokú oktatásban dolgozó 9.292 alkalmazottnak mindösszesen 39,80 százaléka jelezte oltási hajlandóságát, Szilágyban ennél némileg magasabb arányban, a 3.795 munkatárs 46,53 százaléka mondana igent a vakcinára. Máramarosban is hasonlóan alakult az oltáshoz pozitívan viszonyulók aránya: a 7.422 iskolai alkalmazott 46,16 százalék oltatna. Országos viszonylatban a Kolozs megyei tanügyisek jelentkeztek a legnagyobb arányban: a közel 11 ezer munkatárs közül 5.902, tehát az alkalmazottak 54,05 százaléka vértezné fel magát a vakcina jelentette védelemmel.


A teljes dokumentumot ide kattintva lehet megtekinteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: